marți, 8 februarie 2011
Un roman despre Chişinăul anilor 90 - Tovarăşi de camera. Student la Chişinău
(Portretul e făcut de Antonia, desigur:) )
Am avut privilegiul de-a fi printre primii cititori ai romanului Student la Chişinău (prima parte a trilogiei Tovarăşi de cameră) - scris de Mihail Vakulovski, frate-meu.
Nu am acum intenţia de-a fi obiectiv (şi cine ar fi când e vorba de fraţi? :) ), dar ţin să spun câteva cuvinte despre Student la Chişinău.
Chiar de la începutul lecturii, am avut impresia că-l citesc pe Ion Creangă. Cel din Amintiri din copilărie, dar care a ajuns la studenţie. Asta datorită oralităţii romanului lui Mihai, a fragmentelor ficţionale combinate cu memoriile şi jurnalul - ceea ce am întâlnit şi la Creangă.
În romanul lui Mihai sunt foarte importante timpul şi locul. Locul - Chişinău. Timpul - anii 90. Foarte puţin s-a scris de anii 90 din Chişinău. Şi mai puţin s-a scris la rece, aşa cum face Mihai. Nu i-a scăpat nimic din tranziţia cruntă: mişcările de eliberare naţională (la care a participat), carnavalul naţionaliştilor, absurdul anumitor personaje care devin peste noapte din filoruşi în filoromâni.
Romanul cuprinde şi "documente" ale vremii - scrisori din acea perioadă şi fragmente din conspectele studenţilor de la litere. Student în Chişinău e la fel de bine documentat ca Născut în URSS , al lui Vasile Ernu, dar are şi umorul şi ironia Amintiri-lor din copilărie. Sunt pagini la care râzi ţinându-te de burtă. Şi avantajul nostru, ca lectori, e că am trăit acele vremuri, aşa că le putem re-trăi cu o detaşare necesară, după atâta timp.
De-abia aştept să văd romanul tipărit.
Nu în ultimul rând mă bucur că în roman e vorba de oraşul nostru drag - Chişinău.
Ar mai fi multe de scris despre roman, dar am să aştept cuminte până va fi editat.
PS: Până atunci puteţi citi Portret de grup cu generaţia "optzeci" - ca o încălzire pentru Tovarăşi de cameră. Oferta editurii e incredibilă.
şi câteva fragmente din Tovarăşi de cameră: aici şi aici
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Mulţumiri Antoniei pentru "poză", şi ţie pt. lectură şi sugestii, toate foarte valoroase şi utile.
da, a mai citit manuscrisul înaintea ta doar Constantin Cheianu, care a scris şi prefaţa
Trimiteți un comentariu