luni, 15 iunie 2009

Iarbă verde la Moldova!

Azi în Moldova e sărbătoare. Şi sărbătoarea se numeşte Iarbă Verde! Nu ştiu prea bine ce fel de sărbătoare e. E în prima luni după Duminica Mare. Moldovenii se adună de obicei în găşti mari, de la bunici la nepoţi şi se duc undeva unde e multă iarbă, verde! Şi stau şi în pace şi voie bună cinstesc câte un pahar două de vin. Mai demult beau câte un pahar, acum se duc cu găleata. E 12, şi eu, tot la iarbă verde, adică după casă, urmată de grădină şi apoi de iaz ascult cum moldovenii urlă, de sărbătoare! Probabil nu mai pot să chiuie.

Încă nu m-am documentat prea bine de sărbătoare, dar s-ar putea să vină de la daci. Pentru că se ştie de iubirea lor faţă de iarbă. Ascunsă undeva în orice român. Chiar şi Ştefan cel Mare îşi punea oştenii în faţa unor lanuri cu iarbă ce ardeau, ca să fie mai curajoşi în timpul luptei. Bine, nu mai era verde, dar ce să faci ceva, trebuie să mai şi jertfeşti, cum se spune.

2 comentarii:

Anonim spunea...

posibil ca dacii sa fi fost inruditi cu irlandezii la faza cu verdele. si cu paharu de fapt. de fapt demult de tot poate ca toti eram celti si ieseam la iarba verde si la un pahar-doua.

Anonim spunea...

şi Lida Cucoană iar a cîntat la tobă?

şi Liuda, Băiatu' de Elită & comp tot au chiuit pînă dimineaţa?