1. Consideri ca transmiterea live pe Twitter la evenimentele din Chisinău a reprezentat un act de jurnalism cetatenesc?
- Nu sunt un cunoscător al Twitter-ului, dar am observat că majoritatea oamenilor care erau prezenţi la proteste făceau poze, cu aparatul foto sau cu telefonul, scriau continuu mesaje şi vorbeau la telefon. După asta au postat ce au văzut şi au fotografiat/filmat pe internet, deci da.
2. De ce a fost nevoie de jurnalism cetatenesc / aceasta forma de implicare a publicului pentru relatarea acestor evenimente?
- Pentru că nu există o media normală în R. Moldova. Chiar dacă există reviste care spun adevărul, ziariştii sunt continuu intimidaţi, ameninţaţi. Păi cum să nu fie, când preşedintele şi prim-ministra ţării ameninţă cu vărsare de sânge moldovenii? Pe lângă astea, unele tiraje ale ziarelor pur şi simplu dispar, când cuiva nu-i convine ce se scrie în ele. Ca să nu mai spun de blocarea siturilor.
3. Crezi ca li s-ar fi dat aceeasi importanta acestor transmisii dacă media traditionale nu ar fi fost ingradite?
- Da, pentru că au apărut foarte multe informaţii chiar din sânul acţiunilor. Dar foarte-foarte multe. Asta probabil că şi din cauza că cei prezenţi la evenimente filmau şi înregistrau pentru că ştiau că adevărul va fi falsificat. Ceea ce a şi încercat să facă puterea din Moldova.
4. Cine crezi ca a transmis online, de fapt, din Chisinau?
- Aproape toţi. Adică aproape toţi cei care măcar au trecut pe la proteste. Atâta timp cât internetul n-a fost blocat.
5. Care crezi ca a fost motivul pentru restrictionari precum:
a. blocarea la granita sau retinerea jurnalistilor romani;
b. interzicerea unor transmisii de la fata locului;
c. taierea accesului la Internet pe teritoriul Republicii Moldova;
d. floadarea sitului www.unimedia.md?
- Foarte simplu. Încercarea de a intimida populaţia şi de a o lipsi de informaţii corecte. S-a tăiat nu doar internetul, ci şi telefonia mobilă, pentru că mulţi comunicau prin telefoane mobile. Şi unimedia nu e unicul site cate a fost blocat. Au fost chiar foarte multe.
6. Multa lume considera ca tehnologiile de comunicare de ultima ora au influenat declansarea revoltei. Esti de acord cu aceasta idee? De ce?
- Nu. Dar cu ajutorul internetului şi mesajelor de pe telefoanele mobile, lumea s-a mobilizat mult mai repede decât ar fi făcut-o prin mijloacele de informare tradiţionale.
7. In Franta, Marea Britanie, SUA, Romania s-au organizat proteste in semn de solidaritate cu situatia din Republica Moldova. Cat din sustinerea de peste hotare crezi ca s-a datorat promovarii cauzei prin new media?
- Probabil că mult, pentru că la televiziunea naţională, Moldova 1, erau jocuri, când ardea parlamentul.
8. Cat de mult estimezi ca au contat aceste elemente in preluarile realizate de mass media romanesti si straine?
- Probabil că au contat mult, pentru transmiteau exact, sau aproape exact atmosfera din mijlocul protestatarilor. Şi pentru protestatari acesta a fost un mod de a transmite că sunt mulţi, dar nu proşti. Au contat mult pentru că şi neocomuniştii din Moldova au preluat metoda comunicării prin internet şi prin SMS-uri în următoarele zile, pentru a crea confuzie şi pentru a dezinforma populaţia.
9. Au existat in trecut situatii asemanatoare (revolte, miscari) de o asemenea amploare care sa fie transmise prin new media?
- După câte ştiu eu – nu.
A intrebat Andra Mardare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu