miercuri, 31 martie 2010
vineri, 26 martie 2010
Din 7 aprilie
Până atunci un ymterview cu el, de anul trecut (deja):
duminică, 21 martie 2010
Şi eu am fost în Căminul 16
Tânăr, încă nu student (mai aveam o zi până...), cu un rucsac în spate şi cu pletele în vânt, am ajuns în faţa Căminului 16. Coadă, frate, la cazări! Murind de plictiseală am pornit spre Strada Piezişă, unde am dat de celebrul bar Flipper. Am băut şi m-am împrietenit cu ei şi ele, mult mai mari şi mai versaţi decât mine. Dimineaţa, am fost primul care şi-a luat păturica şi alte cele de la biroul administrativ.
Un text mişto al lui Vasile George Dâncu în Ziua de Cluj.
sâmbătă, 20 martie 2010
157 de trepte spre iad
Salvaţi-mă la Roşia Montană
"Dar să nu greşeşti, pentru că va fi ultima ta greşeală. Fluturii mei se vor transforma în viermi şi îţi vor intra prin fiecare por. Îţi vei blestema ziua în care te-ai născut şi ziua în care m-ai cunoscut.
Da, să cazi în genunchi şi să mă implori să te ajut. Să mă iubeşti din tot sufletul şi să-mi dai sufletul mie."
în curând la Cartier
joi, 18 martie 2010
TiuKopilozaur e pe net
Copilotexte ale scriitorilor (şi nu numai), cu pozele lor din copilărie!,
AnkeTiuk pe aceeaşi temă - şocul copilăriei
şi restul, k de obicei...
Lectură plăcută & utilă, prieteni, (de) oriunde tiukiţi!
Tiuk!
marți, 16 martie 2010
Despre limba ajitatorului
luni, 15 martie 2010
duminică, 14 martie 2010
Bicicleta morţii
vineri, 12 martie 2010
ca-cetăţean...
Cine ar trebui pedepsit? Eu sau "ei"? Ştiu că România e tare la amenzi, interdicţii şi literatură.
Mă duc să mă denunţ.
joi, 11 martie 2010
Nemţii au atacat Chişinăul. Cu cele mai frumoase cărţi
În primul rând, atmosfera din Librăria din centru e minunată. O grămadă de cărţi faine şi de oameni mişto. Asta în general.
Acum Oana şi cu Vasile (Ioana Gruenwald, Vasile Ernu) au adus nişte cărţi pe care le-ai fi vrut acasă chiar dacă nu înţelegi o iotă în germană. Atât de frumoase cărţile.
Fix, ca de obicei, s-a ţinut de şotii la lansare, fiind un fan al cărţilor pentru copii. Nu pun acum pozele, să adun mai multe:) Dudu, tot ca de obicei, a combinat utilul cu plăcutul, aşa că i-a luat un interviu Oanei.
Mi-am amintit de zilele frumoase de la Cluj. Când Vasile mai locuia acolo şi organiza împreună cu Idea expoziţii anuale cu cele mai frumoase cărţi. Din mai multe ţări. Şi eu, ca student restanţier, eram întotdeauna pe post de supraveghetor.
Eram fericit în zilele alea. Citeam non stop şi când se termina expoziţia eram necăjit că mai rămâneau muuuulte cărţi de care nu m-aş fi despărţit.
Expoziţia aceasta cu carte germană în Chişinău e un început. Un început frumos care sper să continuie şi mai frumos. Iar eu voi fi întotdeauna gata să fiu supraveghetor al cărţilor minunate!
P.S.: M-am tot gândit dacă să zic sau nu... Bine, hai. La librăriile care ţin de Cartier sunt nişte lăzi cu cărţi, la 10 lei - cât e un ceai. Cărţi super. Din care îmi încarc pungile doar eu şi cu Gheorghe Erizanu. Puteţi încerca. Dar pe Singular destinies lăsaţi-mi-o mie!
P.P.S.: Erizanu a prins la expoziţie un scriitor cumpărând cărţi:))
luni, 8 martie 2010
FMI
La multi ani tuturor femeilor ! Ca petrecerea abia acum incepe
Aveţi grijă cui scrieţi. Nu toţi e femei!
Cine merită cetăţenia română? Ce ar spune bunelul meu la 87 de ani?
Nu, n-am uitat de problema cetăţeniei române, chiar dacă am devenit între timp „român cu acte în regulă”. Şi încă am multe de spus şi de scris despre asta. Şi o voi face treptat.
Când am depus Jurământul de credinţă, am observat în mulţime o faţă cunoscută. Era o profesoară din Antoneşti. Nu-i doresc nimănui să treacă prin ce a trecut ea.
Ştiţi cât e taxa pentru un moldovean ca să ajungă „la Italia” sau în alte ţări occidentale? 4000 de euro. Şi nici o garanţie. Pentru că oamenii sunt duşi cu microbuzele şi prin locurile unde nici câinii nu pot trece ei merg pe jos. Totul pentru a ajunge să lucreze la negru.
Dacă sunt prinşi – nu-şi mai recuperează banii. Eventual stau la închisoare în ţara unde au fost capturaţi, li se mai pune o amendă usturătoare şi dup-aia ajung din nou în Moldova. Unii dintre ei mai cad pe drum – îşi găsesc moartea prin locuri ale nimănui.
Ei bine, profesoara de care vorbesc nu o dată a plecat la muncă aşa. Şi nu o dată a fost prinsă. A şi fost închisă pentru asta. Dar oricum a plecat din nou. Pentru a face un ban pentru copiii ei. Ca ei să aibă un viitor.
Părinţii ei erau cetăţeni români. Şi atunci ce citesc eu pe anumite situri? Că astfel de oameni care vor cetăţenia română pentru a merge la muncă nu ar merita-o. Să mori tu! Atunci ce facem, le luăm cetăţenia la toţi românii care au mers la muncă în străinătate?
Basarabenii sunt români, români „cedaţi” de România. Nu doar că ar trebui să primească automat cetăţenia, ci România ar trebui să-şi ceară scuze pentru că i-a abandonat.
M-am bucurat mult când am văzut profesoara la jurământ. Acum nu va mai trebui să dea 4000 de euro la fiecare plecare în Italia. Atât a dat şi vara asta când copiii ei au nimerit în accident şi a trebuit să se întoarcă…
Oare ce-ar spune bunicul meu, cetăţean român care s-a trezit părăsit de România în gura câinilor sovietici? Că azi, din nou, statul român îşi bate joc de românii din Moldova? Azi ar fi împlinit 87 de ani.
Oare la porţile raiului Sfântul Petru i-a cerut legitimaţia de şedere temporară? Viză? Cetăţenie?
P.S.: Apropo, mai e mult până la a fi "român cu acte în regulă". Am doar o hârtie galbenă. Dar despre asta altă data.
duminică, 7 martie 2010
ultimul eretic a ajuns acasă
Nu a venit pur şi simplu, ci cu multe cărţi frumoase.
De pe blogul lui:
Nemţii trec Prutul, partizanii din Cartier sînt cu ei
Design de carte germană la Chişinău
Centrul de Carte Germană din Bucureşti şi Editura Cartier vă invită miercuri, 10 martie, ora 18.00, la Librăria din Centru, Bd.Ştefan cel Mare nr.26,
la vernisajul expoziţiei de carte „Cele mai frumoase cărţi germane 2008-2009”
În deschidere vor lua cuvântul: Ioana Gruenwald, Vasile Ernu şi Sorin Hădârcă (Madrizen)
Expoziţia include titlurile laureate, la cel mai important concurs de design de carte din Germania, „Die schönsten deutschen Bücher”, organizat de Fundaţia Buchkunst din Frankfurt.
În fiecare an, cu ocazia Târgului de Carte de la Frankfurt, are loc festivitatea de premiere a titlurilor alese de un juriu independent. Peste 40 de titluri, premiate la mai multe categorii, stabilite după criterii foarte precise cum ar fi: debut, beletristică, non-fiction, carte de copii, manuale, carte bibliofilă etc. Aşa cum declară conducerea Fundaţiei Buchkunst, toate aceste cărţi trebuie să fie “exemplare din punct de vedere al concepţiei grafice, al layout-ului şi al execuţiei tipografice”.
Cărţile laureate sunt ulterior constituite într-o expoziţie – care include de fiecare dată şi un catalog – care itinerează la numeroase târguri de carte din lume. La Bucureşti ele sosesc de peste 5 ani de zile şi acum ne bucurăm că le putem aduce pentru prima oara la Chişinău. Peste 60 de volume care vă aşteaptă să le răsfoiţi, să vă bucuraţi şi mai ales să vă inspiraţi.
vineri, 5 martie 2010
Transnistria de ieri şi de azi
Am fost la spectacolul lui Andrei Sochircă – De la ‘ntuneric la luminî. Mi-a părut extraordinar ce a făcut Sochircă. Deşi e recunoscut ca un super actor – el a mai avut timp să meargă la bibliotecă şi să caute cărţile vechi ale autorilor din Transnistria. Să le copieze (cu greu, am înţeles) şi să le unească într-un spectacol comico-dramatic-educativ.
Spectacolul a fost jucat în sala mică a teatrului naţional. Nu era anunţat niciunde, în afară de afişul de afară. Şi totuşi am stat în picioare. Ca şi mulţi alţii. Deşi s-a jucat la o oră nepotrivită – 15. 00. Ceea ce mă face să cred că ar fi bine ca spectacolul să se mute la sala mare.
Am râs foarte mult la De la ’ntuneric la luminî. Şi mi-au trecut fiori de groază. Sochircă a ales nişte texte scrise pe bune, dar care dacă le citeşti acum ţi se par incredibile. Cum e să sperii soarele? Lejer:
„Soare,
Ce te tot mândreşti,
Fudul plutind pe sus?
Poate într-adins gândeşti,
Că alţi, ca tine, nu-s!”
Am remarcat la spectacol şi rockul-proletar al lui Ion Ungureanu. De la ’ntuneric la luminî se mai joacă şi cu Mihai Fusu, dar încă nu am apucat să-l văd.
Mai trist e că deşi a trecut ceva vreme de când au fost scrise poeziile alese de Sochircă – realitatea din Transnistria nu s-a schimbat. Şi dacă mă gândesc bine – poate că acum e cu mult mai rău. Şi pentru Moldova – e un teritoriu pierdut, şi pentru românii de acolo – uitaţi de toată lumea… La marginea marginilor. La întunericul întunericului.