duminică, 30 mai 2010

Exhibiţionism & voyeurism

Mă documentam azi pentru un scenariu Cool Publika despre exhibiţionism şi voyeurism şi am ajuns la o concluzie extrem de banală - cu toţii suntem nebuni. Diferă doar gradul de nebunie - unii sunt mai nebuni ca alţii. Ca în vorba din timpul URSS - toţi suntem egali, doar că unii sunt mai egali ca restul.

Exhibiţíonismul şi voyeurismul sunt văzute ca dereglări sexuale, deci şi psihice. Dar e destul să tragi cu ochiul pe net şi e foarte clar că majoritatea celor ce navighează sunt într-o  mare parte exhibiţionişti şi voyeurişti. Să depistezi exhibiţionişti e extrem de simplu. Ai cont pe h5 sau pe facebook? Îţi expui poze mai deocheate? Exhibiţionism clar, char dacă încă nu e nevoie de tratament.

Cu voyeurismul e un pic mai complicat, pentru că ei nu cer să fie văzuţi, ca exhibiţioniştii, ci din contra, se ascund. Dar... dacă umbli după poze deocheate pe h5 şi pe facebook (în cel mai bun caz) - eşti voyeur în ascensiune! Şi vei fi voyeur pe bune atunci când vei umbla pe la geamurile oamenilor.

Mai ciudat mi s-a părut la prima vedere că femeile suferă mai mult de exhibiţionism. Dar dacă stăm şi ne gândim - e evident. Decolteuri largi... fuste mini... Doar că nu deranjează ochiul (chiar aşa de tare) ca pensionarii din parcuri ce-şi scot pula de sub ziar când cineva îi inspiră.

Bărbaţii sunt mai predişpuşi pentru voyeurism. Şi asta într-un fel e evident. Femeile arată... bărbaţii se uită!

Şi eu îmi urmăresc o vecină. În fiecare zi ea îşi schimbă hainele. Şi nu doar că o urmăresc, ci îi şi fac poze. Hm... Iat-o!

La Cool Publika însă îl pun pe Voloc să se exhibeze, chiar dacă îi scriu textele.

Voyeurism plăcut!

PS: Bloguiala e şi ea o formă de exhibiţionism...

marți, 25 mai 2010

Cum se face un anunţ forţos!

Foarte tare! Sau Foarţă tare!

Anunţul lui Şerban Foarţă aici.

Ştiu că maestru scrie şi nişte autografe rupătoare, ar fi mişto dacă le-ar aduna odată într-o carte. Sau dacă le-ar aduna altcineva într-o carte.

Literatura română vs literatura română


Zilele Literaturii Române la Chişinău au arătat câteva lucruri foarte importante: nu există nici o distanţă între scriitorii români, chiar dacă există o graniţă stupidă între ei.

Festivalul a adunat scriitori diferiţi, dar care s-au înţeles foarte bine între ei. Şi cel mai important – am avut un public prietenos, care nu a venit întâmplător la eveniment.  

Cu ocazia festivalului Vasile Ernu a adus şi nişte Bong-uri de-ale mele în Librăria din Centru. Am fost emoţionat să-l văd pe maestrul Vladimir Beşleagă cu un exemplar:)

miercuri, 19 mai 2010

Parovozul Monei Stănilă la Muzeul Literaturii

...ar fi fost fain dacă era la Zilele Literaturii din Chişinău, dar ce să faci? Parovozul există ca să se mişte, deşi noi îi tot zicem "postoi". Şi avem o Românie Mare - maaare, aşa că în mai multe locuri se întâmplă evenimente.

Afişul acesta e după o poză de-a mea:), din atelierul lui Ghenadie Popescu.

luni, 17 mai 2010

Un nou Vakulovski: concurs de nume!

El e noul membru al familiei noastre. Încă nu ne-am hotărât cu numele. Îi zicem deocamdată Bubu, Bambulea şi Barmalei.

Dacă aveţi idei ce nume i s-ar potrivi mai bine - aştept sugestiile voastre! Am să anunţ ce nume mi s-a părut mai mişto.

Mersi!

duminică, 16 mai 2010

Dezinformare în Timpul: Zilele Literaturii Române la Chişinău

Mama citea Timpul şi-mi zice: nu participi şi tu la Zilele Literaturii Române la Chişinău?

I-am răspuns că da şi m-am uitat la ştirea din ziar. Din scriitorii care participă lipseam eu şi Doina Ruşti. Dacă ştiai deja participanţii, te gândeşti la două lucruri: eu şi Doina Ruşti ne-am răzgândit şi n-o să participăm sau cel sau cea care a dat ştirea are ceva cu noi şi de aia nu ne-a pus numele în lista completă.

Pentru că lista se vrea completă. E cu punct, nu cu etc.

Dar cred că nu e vorba nici de una, nici de alta. E vorba de neprofesionalismul celui sau celei care a băgat ştirea. Cred că pur şi simplu trebuia să scurteze textul şi caracterele numelor noastre au fost cel mai simplu de şters.

Frumos şi profesionist pentru un jurnalist, nu?

Totuşi pe site ştirea e cu numele tuturor participanţilor şi e şi cu programul şi e mai detaliată. Atunci apare întrebarea: eu de ce să-mi cumpăr ziarul când oricum îmi dă ştiri trunchiate, când mai bine intru pe situl lui? Asta în cel mai bun caz.

P.S.: E vorba de Timpul-la Chişinău, nu de cel de la Iaşi:) Şi nu am nimic împotriva ziarului, din contra, eu i-am recomandat mamei să se aboneze la el.

sâmbătă, 15 mai 2010

Ciorbă evreiască şi Playlistul lui Mihnea Blidariu

Când am locuit la un moment dat în acelaşi apartament cu Mihnea Blidariu (Luna Amară) - l-am admirat şi m-a enervat în acelaşi timp pentru hobby-ul lui - gătitul.

Ziua începea prost pentru el dacă nu urma o mâncare bună. Pe care o făcea el, de obicei. Cu felul unu şi doi.

Când am stat la Tescani, acum aproape doi ani, şoferul muzeului ne tot ducea la o cantină evreiască din Bacău - oraşul lui Mihnea. Acolo am mancat o ciorba faină, din sfeclă şi cu aromă de usturoi. Pe care am încercat să o fac şi eu azi, adăugând însă şi morcov şi ceapă - lecţia de la Mihnea:)

Mihnea nu doar găteşte fain, ci şi scrie beton. Acum şi-a deschis un blog pe care bagă săptămânal câte-un capitol din romanul Playlist. Profitaţi de criză şi citiţi-l.

Eu în locul editorilor imediat i-aş cere lui Mihnea romanul.

Poftă bună!


(foto m.vklvsk)

joi, 13 mai 2010

Literatura română la Chişinău

În Chişinău se organizează multe evenimente literare fantomă. La care participă USM, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai Ambasadei Române. Acolo se mănâncă, se bea şi cam atât. A, se scriu rapoarte şi dări de seamă.

Lucrurile pe bune se întâmplă fără oficiali.

Vasile Ernu s-a încăpăţânat să facă acum Zilele Literaturii Române la Chişinău. Fără tovarăşii amintiţi mai sus. Fără să spună că face un "festival".

Cred că va fi ceva pe bune, chiar mişto.

Detalii aici

marți, 11 mai 2010

Literatura şi extremismul



1. Se spune că în literatură, ca autor, nu trebuie să ai limite. Nimic nu este interzis. Care e punctul tău de vedere?

2. Ce e permis în literatură şi în realitate nu?

3. Cunoaşteţi cazuri când normalul din literatură reprezintă extremă în viaţă?

4. Ce puteţi face în literatură şi în viaţă nu?

5. Scriitorilor li se iartă mai uşor faptele extreme în realitate?

Aşteptăm răspunsurile pînă pe 20 mai
pe adresa de e-mail
revista.tiuk@gmail.com

Amintim
Ancheta Tiuk:
Ce ai reţinut, memorizat, te obsedează din scrierile lui George Vasilievici?

duminică, 9 mai 2010

Imn de 9 mai

Gheorghe Vodă

ИМН ДЕ 9 МАЙ

Славэ фрацилор мей плугарь,
солдацилор —
Георге, Василе, Ион, спре викторие пре моарте кэлкынд,
цэрэнеште, неертэтор, крунт.

Славэ фрацилор че ну ле штиу
нич нумеле маре, нич пе чел мик,
дар каре'н гура морций с'ау вырыт -
цэрэнеште, вяца некруцынд. /

Славэ каилор ындурэторъ,
че-ау дус тунурь ши-ау пуртат рэниць
Славэ кынилор, крединчошь фиинд,
фрацилор мей, пынэ ла мормынт.

Славэ мамелор де плугарь,
вэдувеле Примулуй рэзбой,
че ши-н ал Дойля ау луптат
прин драгостя фиилор лор.


Славэ невестелор де плугарь,
че-ау трас ын плуг ши-ау семэнат,
ши-ау пэстрат ын цыце лаптеле курат —
пентру юбире ши пентру легэнат.

Славэ пэмынтулуй ындурэтор,
кэ'н драгостя осташилор а крезут,
ын фийчеле че л-ау ынгрижит,
кэ ын дурере, ну с'а прэбушит.

PS: Scrumiera e de la fabrica de sticlă din Tomeşti, de la Dogmatistă:) 
Cu asta rămânem după 9 mai.

sâmbătă, 8 mai 2010

Brutal Attack Fest VI la Uniunea Scriitorilor


Chiar de la invitaţia la festival, părea că va urma ceva beton: „invitam toti oamenii calificati in cercurile largi drept jestokie, fara bun simtz si soviste”. Şi trupele:

[PIGSTY] Membrii de onoare a ligii nationale de grindcore profesional din Cehia. Da, ei sunt, ei sunt cei care au adus in sufletele noastre porcii mintuirii. Sa nu uitam si de inaltele merite in domeniul stiintei, teoria evolutionala a lui Darvin a fost finisata: Maimute + Porci = Noi oamenii!”

[KROW] Death Metal cu influente de Thrash direct din Brazilia, din reginea unde in anii 80 cu viteza luminii a luat amploare thrashul brazilian. Daca va amintiti de trupa Crust Division care in octombrie 2007 a aratat Chisinaului ce inseamna energie, viteza si crust total, sa stiti ca 2 din ei fac parte din acest aliaj mortal numit Krow  rock on!


[EPICRISE]
Dupa parerea mea este cea mai rupatoare trupa activa de grindcore din Ukraina. I-am vazut de 3 ori live si declar cu toata responsabilitatea ca m-au lasat cu gura cascata in sensul direct al cuvintului. Cu o istorie de 15 ani de grohaiala acum si in Moldova © Zorile  happy

[EUFOBIA] Cred ca nu e nevoie sa comentez prea mult. Fiind in turneu cu brazilienii ei revin la fest intr-o formula mai complexa, achizitionind un nou chitarist. Death Metal bulgar si vulgar. Asteptam de la baieti cit mai mult singe, sper*ma si distractie fara sfirshit  Beer"

Şi trupele autohtone Abnormyndeffect, Sepsys şi Lego Deconstructor.
 
Din start s-a ştiut că Eufobia nu va ajunge. Recunosc că m-am dus să-i văd în primul rând pe Abnormyndeffect. Le-am ascultat discul scos în Japonia şi m-a impresionat plăcut. Plus că e frustrant să ştii că există o trupă din Chişinău care are turnee prin toată lumea şi mai rar concerte la Chişinău.

Abnormyndeffect au rupt şi live, cum mă aşteptam. E de mirare de unde apar aşa trupe în Chişinău, când nu există nimic ce le-ar putea ajuta să supravieţuiască, nu să evolueze… Grind-ul lor scutură drojdia spectatorilor, iar vocea lui Mircea e ca o drujbă inteligentă. Ca să nu mai spun că Abnormyndeffect e o trupă la care contează versurile şi la fiecare concert băieţii au o atitudine faţă de ceea ce se întâmplă la noi. 

(foto Nata Moraru)

*mai multe impresii şi poze de la festival în următorul nr. al Revistei La Plic

joi, 6 mai 2010

Hände hoch! la Marşul Cânepei


(atenţie la minutul 2:50)

Încep să înţeleg expresia "a te da cu curu' la gard".

Aşa a făcut Alexandru Mureşan, "însărcinatul cu afaceri al României la Chişinău" la Marşul Cânepei.

Mult mai cu coaie a fost atunci când m-a chemat în batjocură la Ambasadă, ca să-l pună pe altul să mă "gruzească", transmiţându-mi "să mă prezint" a doua zi. Şi a doua zi, după ce a înţeles că nu mă sensibilizează cu discuţia despre Cluj. Şi chiar dacă mă "sensibilizează" oricum n-o să scriu autodenunţuri şi laude Consulatului pentru "mizeria de presă din România".

Deşi vorbea atunci româna, mie mi se părea că vorbeşte totuşi în germană:)

A confirmat asta şi la Marşul Cânepei.

O întrebare: oare ce "afacere" e cetăţenia mea? Doar domnul Mureşan e "însărcinatul cu afaceri al României"?!

E o enigmă! Câtă poezie la Ambasada României!

P.S.: Mersi Fix şi Oleg Brega pentru video.

"cazu meu" la Cârcotaşi


Vezi mai multe din Emisiuni TV pe 220.ro

Noggano - "Când vor înflori macii mă voi îmbrăca în kaki"

Noggano aka Basta

"soldatul se uită spre cer
dar nu-l vede pe Dumnezeu
singur sieşi îşi spune - mai rabdă un pic"

"vezi, frate, râuri de sânge ies din maluri
noi ne pierdem taţii, ne schimbăm dumnezeii"

miercuri, 5 mai 2010

Alexandru Mureşan la Marşul Cânepei din Chişinău sau Limba Germană la Ambasada României din Chişinău


Dacă dai o căutare pe google cu Alexandru Mureşan, vezi: „Penalul de la APIA, A.M., protejat de PN-L…”, „A.M. a votat de 4 ori…”,  „Alexandru Muresan e singurul autopsier pe trei spitale din Cluj-Napoca...”, „Auto second hand vanzatorul Alexandru Muresan” etc.

În primele pagini doar o dată apare persoana la care vroiam să ajung: „... Însărcinatul cu afaceri al României la Chişinău, Alexandru Mureşan, a declarat, luni, pentru…”

Acest domn, care era prezentat de alţii drept ambasador al României la Chişinău, apoi însărcinat cu afaceri… m-a chemat la un moment dat la Ambasada României, unde împreună cu consulul (Radu Bajenaru) mă convingeau să scriu că nu am avut nici o problemă cu Consulatul României de la Chişinău, că nu mi s-a spus să dau cererea pentru consul „pe sub fustă” etc. Că doar cum să-mi dea „ei” cetăţenie şi tot „ei” să pice prost…

Ei bine, nu despre asta vroiam să scriu.

Vroiam să scriu că la un moment dat, de 1 mai, pe la Marşul Cânepei din Chişinău am văzut o faţă cunoscută. Era chiar Alexandru Mureşan! Deghizat în moldovean.

Costum sport şi şapcă. Fix i-a întins microfonul şi l-a întrebat ce părere are despre legalizarea cânepei. Poate că era normal să răspundă că n-are chef de aşa ceva… Că nu-l interesează. Asta dacă vroia să treacă neobservat.

Dar domnul Mureşan (care a vorbit la bustul lui Stănescu în timpul festivalului „internaţional” N. Stănescu) a răspuns… în germană!

Acum înţeleg de ce lucrurile merg atât de prost la Consulatul şi la Ambasada României din Chişinău. Se vorbeşte cu românii din Moldova în germană!

P. S. Deşi am jurat deja credinţă României, Mugur, Moni, Dan Iancu, Mihai şi ceilalţi care au cerut demisia personalului de la Ambasadă încă primesc răspunsuri legate de „soluţionarea” cazului…

luni, 3 mai 2010

Ion Creangă la Marşul Cânepei


La Marşul Cânepei mi s-a părut aiurea o chestie. La fiecare interviu jurnaliştii întrebau participanţii la marş dacă ei consumă marijuana. E o întrebare care parcă vine de la dispensarul narcologic, nu de la jurnalişti.

Care-i faza? Şi care ar fi diferenţa? Mie de exemplu îmi plac hainele din cânepă. Şi ele nu există acum la noi din cauza unor legi stupide. Piaţa s-a umplut de saci şi torbe din plastic în locul materialelor textile ecologice.

Cum ar fi sunat scena din Ion Creangă azi? Cam aşa: "Şi eu fuga, şi poliţistul fuga, şi eu fuga, şi poliţistul fuga, până ce dăm cânepa toată palancă la pământ; căci, să nu spun minciuni, erau vro zece-douăsprezece prăjini de cânepă, frumoasă şi deasă cum îi peria, de care nu s-a ales nimica. Şi după ce facem noi trebuşoara asta, poliţistul, nu ştiu cum, se încâlceşte prin cânepă, ori se împiedică de ceva, şi cade jos. Eu, atunci, iute mă răsucesc într-un picior, fac vro două sărituri mai potrivite, mă azvârl peste gard, de parcă nici nu l-am atins, şi-mi pierd urma, ducându-mă acasă şi fiind foarte cuminte în ziua aceea..."

duminică, 2 mai 2010

Chişinăul verde. Sau despre primul marş de legalizare a cânepei la Chişinău

De 1 mai, trecând cu microbuzul pe lângă PMAN - m-am îngrozit. Era un mare grajd (căci piaţa era plină de garduri) cu drapele roşii.

Dar vroiam să ajung în altă parte, în Piaţa Naţiunilor Unite din Chişinău, acolo de unde începea Marşul Global al Cânepei. Acolo se asculta muzică bună, oamenii dansau, se plimbau cu bicicletele şi... se bucurau de pace!

Marşul a continuat la Palatul Republicii, parcul Ştefan cel Mare şi, după ce s-au cărat comuniştii - în PMAN.

Fix a vorbit mult despre efectele medicinale ale cânepei, despre industria cânepei care a dispărut din Moldova din cauza slugărniciei faţă de occident.

A fost vesel. Se distrau chiar şi poliţiştii, ceea ce a fost haios. Câteva babe au fost indignate şi un moş bat nu se hotăra dacă e pentru sau contra legalizării.

La marş au participat: Ion Creangă, Luis Armstrong, Henry Ford, Abraham Lincoln, Ştefan cel Mare, etc.

Chişinăul verde e mult mai vesel decât cel roşu!

P.S.: Pe la marş a trecut un personaj deghizat, dar despre asta data viitoare.

sâmbătă, 1 mai 2010

Marşul cânepei

Mai e o oră şi pentru prima oară la Chişinău va începe Marşul Global al Cânepei.

Totul datorită lui Fix, Che Guevara al nostru.

Mai multe detalii aici