luni, 21 februarie 2011

Noul şi vechiul Кишинёв, Frontul Popular şi mascarada PPCD

Gheorghe Erizanu a scris pe blogul său despre trei cărţi foarte interesante despre Chişinău. Probabil că sunt mai multe, dar vreau să-i mulţumesc că ne atrage atenţia asupra unora dintre ele. O altă carte valoroasă despre oraşul nostru este enciclopedia Кишинёв, apărută în limba rusă în 1984. Posibil să fi apărut şi în limba "moldovenească". Pentru asta ar trebui să-mi fac o legitimaţie de bibliotecă...

Cartea e plină de "duhul vremii", adică de secere şi ciocane, de Lenin şi de scriitorii sistemului, dar şi prin asta este extrem  de savuroasă. Oricum, are multe pagini care rămân valabile. Şi multe pagini din trecut, dar care au fost "reactualizate" recent. Ce ziceţi de poza asta?
Nu, nu e marşul comuniştilor de acum...

Şi alte imagini din carte:

Apropo, unii dintre tovarăşi scriitori de pe vremuri (vezi cărţile din poză) au ajuns acum martiri ai neamului - alţii, pur şi simplu ne-au salvat de "călăii" pe care i-au pupat în cur.

Şi aici vroiam să ajung la Frontul Popular - o mişcare de eliberare naţională desfiinţată prin crearea PPCD-ului. PPCD-ul care l-a ajutat (prin trădarea celor care credeau în Frontul Popular) pe Voronin să rămână la putere. Nu ştim ce foloase a avut PPCD-ul, însă "mintea moldoveanului cea de pe urmă" nu e chiar atât de varză - aşa că nimeni nu i-a mai vrut la putere pe "creştin-derimo-craţi".

Ieri însă a continuat mascarada. PPCD şi-a schimbat conducerea, iar Iurie Roşca a declarat că "Simt o creștere vertiginoasă a popularității mele". PPCD-ul vrea înapoi la putere. Ca să ne prostească din nou. Că e altceva decât un partid gata în orice moment să trădeze. Cărţile ca enciclopedia Кишинёв ne arată însă că timpul e ca şi ciclul femeilor. Şi e vorba şi de culoare.

6 comentarii:

Scorchfield spunea...

"puţintică răbdare" menopauza oricum este aproape!

vklvsk spunea...

:)) noi credeam că a intrat deja, dar... menopauza la comunişti şi ppcd-işti se amână ca şi primăvara de afară

Scorchfield spunea...

au hormoni,
dar când importul de pastile se va stopa, "seceta" îi va prelua :)

vklvsk spunea...

a ieşit cu rimă, aşa le-ai dedicat o poezie:)

Scorchfield spunea...

Prietene! :)

vladimir b. spunea...

Excelentă paralela!