luni, 10 ianuarie 2011

În Cosmos, cu Witold Gombrowicz


"Când nu ai ce-ţi place,
Îţi place ce ai!"
"Fiecare trage la ai săi pentru ale sale!"



Ultimul roman al lui Witold Gombrowicz, Cosmos, a avut darul de-a atrage mai multe inepţii, decât analize corecte (nu zic serioase). Inepţiile au pornit chiar de la traducătorul romanului - Ion Petrică. Petrică vede în Cosmos un roman autobiografic - total greşit. Aceeaşi inepţie a fost preluată, probabil din comoditate sau lene şi de Em. Galaicu-Păun.

Despre Cosmos am putea spune că e autobiografic doar dacă susţinem că ORICE scriere este într-o oarecare măsură autobiografică. Cât de autobiografic vi se pare, de exemplu, acest dialog? -
"- Să lingi!
- Ce?
- Să lingi, zic, linsumberg... sau să scuipi!
- Ce spuneţi?! Ce spuneţi?! - am strigat eu.
- Să scuipi cu bembergul în bergum!"

Cosmos-ul este de fapt, chiar aşa cum a scris Gombrowicz (deci nu e deloc greu) despre autocreare. Autocreare a romanului, pe de-o parte, şi autocrearea unui univers, cosmos - pe de altă parte. Autocrearea se realizează la personajul-narator prin elementele ce se leagă între ele: o vrabie, un băţ, o pisică, un om. Legătura lor se face prin spânzurare. Acestea sunt laitmotivele, ce compun cosmosul lui Witold (ştia ce ştia Gombrowicz când i-a dat numele ăsta personajului principal).

Pe lângă cosmosul lui Witold, apar şi alte cosmosuri. Al lui Leon, un pensionar, e legat de plăceri ascunse, ceea ce îl face să se masturbeze sau pur şi simplu să fie în extaz. Cosmosurile din romanul lui Gombrowicz sunt absurde, delirante, chiar bolnave. Pe de altă parte, cosmosul este receptat de fiecare subiectiv, ceea ce se vede chiar şi din receptarea extraordinarului Cosmos, de Witold Gombrowicz.

3 comentarii:

Scorchfield spunea...

citat

[...] şi din nou mă chinuie acelaşi lucru care m-a chinuit toată viaţa, ceea ce a marcat modul meu de a fi cu oamenii, nevoia de a mă bagateliza pentru a mă pune de acord cu cei care mă bagatelizează sau care, în genere, nu ştiu nimic despre mine.

Witold Gombrovicz, Jurnal.Teatru, ed.Univers, 1988, pag.32 jos

cam uşor pentru mulţi a caracteriza repede un scriitor sau un roman, mai ales pe Gombrovicz, un mare inadaptat.

Scorchfield spunea...

mai aproape de adevăr este:

"Pe de altă parte, cosmosul este receptat de fiecare subiectiv, ceea ce se vede chiar şi din receptarea extraordinarului Cosmos, de Witold Gombrowicz."

P.S.
am completat pentru a nu crea confuzii.

vklvsk spunea...

Berg!