luni, 8 martie 2010

Cine merită cetăţenia română? Ce ar spune bunelul meu la 87 de ani?


Nu, n-am uitat de problema cetăţeniei române, chiar dacă am devenit între timp „român cu acte în regulă”. Şi încă am multe de spus şi de scris despre asta. Şi o voi face treptat.


Când am depus Jurământul de credinţă, am observat în mulţime o faţă cunoscută. Era o profesoară din Antoneşti. Nu-i doresc nimănui să treacă prin ce a trecut ea.


Ştiţi cât e taxa pentru un moldovean ca să ajungă „la Italia” sau în alte ţări occidentale? 4000 de euro. Şi nici o garanţie. Pentru că oamenii sunt duşi cu microbuzele şi prin locurile unde nici câinii nu pot trece ei merg pe jos. Totul pentru a ajunge să lucreze la negru.


Dacă sunt prinşi – nu-şi mai recuperează banii. Eventual stau la închisoare în ţara unde au fost capturaţi, li se mai pune o amendă usturătoare şi dup-aia ajung din nou în Moldova. Unii dintre ei mai cad pe drum – îşi găsesc moartea prin locuri ale nimănui.


Ei bine, profesoara de care vorbesc nu o dată a plecat la muncă aşa. Şi nu o dată a fost prinsă. A şi fost închisă pentru asta. Dar oricum a plecat din nou. Pentru a face un ban pentru copiii ei. Ca ei să aibă un viitor.


Părinţii ei erau cetăţeni români. Şi atunci ce citesc eu pe anumite situri? Că astfel de oameni care vor cetăţenia română pentru a merge la muncă nu ar merita-o. Să mori tu! Atunci ce facem, le luăm cetăţenia la toţi românii care au mers la muncă în străinătate?


Basarabenii sunt români, români „cedaţi” de România. Nu doar că ar trebui să primească automat cetăţenia, ci România ar trebui să-şi ceară scuze pentru că i-a abandonat.


M-am bucurat mult când am văzut profesoara la jurământ. Acum nu va mai trebui să dea 4000 de euro la fiecare plecare în Italia. Atât a dat şi vara asta când copiii ei au nimerit în accident şi a trebuit să se întoarcă…


Oare ce-ar spune bunicul meu, cetăţean român care s-a trezit părăsit de România în gura câinilor sovietici? Că azi, din nou, statul român îşi bate joc de românii din Moldova? Azi ar fi împlinit 87 de ani.


Oare la porţile raiului Sfântul Petru i-a cerut legitimaţia de şedere temporară? Viză? Cetăţenie?


P.S.: Apropo, mai e mult până la a fi "român cu acte în regulă". Am doar o hârtie galbenă. Dar despre asta altă data.

10 comentarii:

geo spunea...

frumos ai scris, frumos. probabil ca autoritatile se tem sa nu creasca procentul celor care vor sa munceasca.

vklvsk spunea...

mersi.

uneori "autorităţile" se comportă ca "avtoriteturile" - adica bossii din lumea interlopa

Anonim spunea...

Ar fi intr-adevar interesant de dezvoltat subiectul. Partizan al genului cum sunt, as fi interesat sa te vad scriind un roman nonfictional, insa nu neaparat a la Capote: imbinare de jurnalism personalizat, impresii, teren, interviuri, documente, conflicte reale... E doar o sugestie

vklvsk spunea...

pai subiectul ăsta m-a epuizat, aşa că am să-l epuizez şi eu:)

Unknown spunea...

postarea e nouă, iar durerea e veche. atât de mult am discutat despre asta şi tot acolo suntem...

Anonim spunea...

apropo, bunicu' a luptat în timpul celui de-al II-lea Război Mondial pentru armata română, războiul prinzîndu-l cînd învăţa în România, doar că peste o vreme românii l-au trimis în mîinile armatei sovietice, aşa cum au păţit şi ceilalţi basarabeni din armata română. frate-so a murit în război după ce a luptat - la fel - pentru ambele armate, în acelaşi război, din cauza cui?

ioan spunea...

scuze amice dar am 2 bunici morti pe front . de ce ? pentru cine ....pentru ca asa era legea ( dorinta la boieri). si pana la urma au dus iobagii sa moara sa nu piarda ei din mosie . ma rog au facut-o cand au crezut ei ca le merge ...oricum asa ca fapt divers armata romana ar fi pierdut mai multi fraeri ca de castigat luptand pe 2 fronturi ( ungaria/germania si urss ) nu era cazu . tehnica si profesionalismu lor nu le permitea . nici numaru...
.. si daca nu va ,,abandonau " se intampla ce s-a intamplat in polonia ( sti tara care a fost mutata cu totu de bolsevici & stalin mai al vest desi ei au luptat si cica au fost si aliati cu ,,aliatii " ) .

cand scrii ca au fost abandonati mai aduti aminte de pactul ribrentrop molotov si ...

in rest rezonez cu tine in pivinta jegurilor de politruci si birocrati ce fac viata un mare rahat ( cred io ca tot noi suntem de vina ca acceptam rahatu lor )
totusi... trebuia si tu sa te duci la timp sa nu le dai motiv la tarfe sa te expulzeze .

cu privire la ,,drepturi " ...sti au fost vre-o 3 milioane de polonezi in germania pana in 1818 si vre-un milion pana in 1945 (nu pun teritoriile ocupate dupa 39 ) .crezi tu ca la urmasii lor le va da cineva hartii :) ..sau la ungurii si alti etnici ce au pierdut cetatenia maghiara ( unul dintre bunicii mei a avut-o ) ..nici pe ei nu i-a intrebat nimeni daca vor sa renunte ....
cica in carta drepturilor omului toti au drept ( sau stang nu mai stiu ) la libera circulatie ( printre alte drepturi ) ..:) ce gluma glumeata ...as vrea sa vad si aplicat treba asta ...cu 4 miliarde potentiali clienti la a emigra in uk si alte state ..
sti ce ma enerveaza cel mai tare la treba cu hartiile . ca prea multi etnici ,,moldoveni " le primesc si deloc romani ( probabil nici nu mai sunt multi posibil ceva mai mult de 2% cat s-au declarat la recensamant )
+ restu ce profita de sistem prin diferite metode ( spaga... etc. )

si da e vizibil ca o fac din interes si nu pentru ca ,,buneii au avut.." sau din cauza ca se considera etnici romani . statistica spune tot : din 92 pana in 2004 120.000 cereri ...2004-2009 400.000 si creste...asa spune ministerul de externe .

ps: am scris toate astea din cauza ca subiectu cu ,,drepturi ' si ,abandonari " a atins ceva buton sensibil..

an inmigrante spunea...

te-au dat la cronica cârcotaşilor. mă rog, câteva cadre cu poza în care ai în spate tabloul cu bong şi două-trei vorbe... e-n reluare duminică
merită şi pentru sceciul lor făcut la "consulatul" ro din chău, pornind de la cazul tipei cu deficienţe de vorbire, căreia i-au cerut să cânte imnul...

vklvsk spunea...

mersi. am sa ma uit saptamana viitoare pe net. in chisinau n-a ajuns prima tv

richitza spunea...

Eu sunt roman, roman din nastere, insa eu am "abandonat" tara pe care o acuzati ca v-a abandonat, pentru tara la care mai toti visau in comunism, America. Romania de fapt tara de care toata lumea se foloseste, ca de-o curva! Politicienii romani se folosesc de ea pentru ca le aduce mari foloase dinspre Europa. Romanii de dincolo de Prut nu o vor ca sa stea in ea, o vor pentru drepturi europene confiscate de comunisti. La fel e si Moldova, a fost confiscata de comunisti mai bine de 70 ani. Daca tot ati reusit sa ii schimbati acum in ceasul al treispelea, ceretile noilor conducatori sa organizeze un referendum pentru unirea cu Romania. Dar asta inseamna ca ei or sa piarda puterea pe care tocmai au castigat-o! Ei pot? Daca ei pot, noi suntem de vina, daca nu pot, noi nu v-am abandonat, voi va abandonati singuri in neputiinta. De asta am "abandonat" si eu Romania, pentru ca eram in neputiinta, in neputiinta de a trai mai bine.