joi, 7 aprilie 2011

Frate-meu trimis în Pula de Voronin

Acum doi ani, 7 aprilie începea ca o zi frumoasă. Cald, soare.

Să nu uităm partea a 2-a a zilei. Şi zilele ce au urmat.

Şi un text de după, publicat în Tiuk! şi SdU:

Frate-meu trimis în Pula de Voronin

Fratele meu locuieşte în Braşov şi e căsătorit cu o româncă (din România). Pentru că munceşte, el îşi dorea foarte mult să vină acasă, în Moldova, de sărbătorile pascale, împreună cu soţia. Dar nu a putut. Pentru că în ajunul „celei mai luminoase sărbători a tuturor creştinilor ortodocşi”, Voronin, cui îi aparţine citatul – le-a interzis românilor accesul liber în R. Moldova. Şi în timpul „celei mai luminoase sărbători a tuturor creştinilor ortodocşi” se cuvine să fii în familie, lângă soţie, aşa că frate-meu a înţeles direct mesajul lui „Vladimir Ilici” şi s-a dus în Pula în loc să vină acasă.

Aşa probabil că au făcut toţi românii basarabeni stabiliţi în România şi căsătoriţi cu românce. Probabil că aşa au făcut şi toţi basarabenii din ţările Uniunii Europene, căci România face parte din „UIE”, cum se exprimă preşedintele moldovean şi totuşi el nu s-a sinchisit să le interzică accesul în Moldova. Cine ştie ce-i mai trece prin cap lui Voronin? Şi atunci rişti să te porneşti în ţara ta şi să fii alungat de la graniţa ei?

 Am intrat înainte de Paşti într-o bancă. Am rămas mirat când am văzut că era plină de oameni necăjiţi care aşteptau. Nu înţelegeam ce se întâmplă, dar m-am prins rapid. Aşteptau să le vină banii prin Western Union de la rudele, soţiile, taţii, fiicele şi fiii plecaţi la muncă în străinătate… Am ieşit cu un gust amar din bancă şi mi-am dat seama că jumătate de Moldovă e plecată, pentru că aici nu se poate trăi, nu normal, pur şi simplu nu se poate trăi. Şi cealaltă Moldovă a rămas acasă şi aşteaptă bani ca să poată supravieţui… De obicei moldovenii se întorc acasă la cele mai importante sărbători. Dar de sărbătorile pascale din acest an, ei au evitat să rişte, din cauza lui Voronin…

Şi totuşi… Economia Moldovei se ţine pe banii trimişi de moldovenii din străinătate. Bani care ajung până la urmă în buzunarele politicienilor moldoveni. Politicieni care, împreună cu Voronin, au trimis basarabenii din străinătate în Pula.

 Fratele meu a ajuns acasă de 1 Mai Muncitoresc. Noroc de sărbătoare, pe care nu trebuie neapărat s-o petreci alături de soţie… A venit singur, pentru că, din câte am auzit, încă nici un român n-a primit viză pentru Moldova. Am văzut poze din Pula. E foarte frumos în Pula croată. Şi atunci ce e de făcut? Îi trimitem pe politicieni în Pula sau mergem noi, cei ce am rămas acasă?

Niciun comentariu: