marți, 20 ianuarie 2009

Locuri goale


Azi m-am gândit că trebuie să-mi notez ceva şi mi-am amintit de agenda pe care mi-a adus-o Mihai de acasă.

O agendă pe care i-a trimis-o tatălui meu un prieten austriac, Leopold, cu care se împrietenise la Iaşi... După ce a murit tatăl meu, Leopold a continuat să-i trimită colete cu chestii de care ştia că-i plac tatălui, adică agende, casete video despre Viena, cafea şi ciocolată. Mama i-a scris că tata a murit. Dar el a continuat să trimită colete, chiar pe numele tatălui.

Cu cât trece mai mult timp, pierdem. Cu cât ţineam mai mult la ceea ce pierdem, cu atât golurile sunt mai mari şi mai grele. Dacă stăm şi ne gândim la asta, la un moment dat nu mai putem face altceva, decât să ne prăbuşim cu acele goluri.

Mă surprind gândindu-mă la ce ar spune tata, cum ar reacţiona la anumite lucruri. Tata ar avea multe de spus. Şi întotdeauna a avut multe de spus. Chiar şi acum asta mă ajută. Chiar dacă nu întotdeauna îl ascult... Uneori mă distrez când îmi imaginez cum ar comenta, ce ar face, ce ar gândi. Dar când îmi amintesc că a murit, de fiecare dată parcă primesc un ciocan în cap.

Chiar dacă pare o nebunie, atitudinea prietenului tatălui meu e cea mai normală, cred... Tata continuă să primească colete.

sâmbătă, 17 ianuarie 2009

animale de companie

am văzut azi un păianjen şi l-am admirat. trupul foarte mic şi multe picioare foarte-foarte-foarte lungi. l-am admirat, sincer.

şi la tescani am avut un păianjen. stătea chiar lângă becul deasupra uneia dintre intrări. ăla era mare, cu o burtă imensă. de fapt, cred că era păienjenoaică şi în pântecele ei erau zeci, dacă nu sute de păianjeni mici. a stat acolo vreo patru zile, iar când a dispărut - mi-a părut rău, pentru că era deja pentru mine un animal de companie.

oare de ce credem din start că păianjenii (dar şi alte animale şi insecte...) sunt rele şi urâte? poate că noi suntem pentru ele nişte animale de companie.

sâmbătă, 10 ianuarie 2009

o traducere de oleg panfil

http://silversh.livejournal.com/122699.html

Александру Вакуловский


on the road


свобода моя
бла-бла-бля
оп-па!
как мотылек спустившийся
с гор в квартиру
полную дыма
свобода моя
присела
на пепельницу
дамы и господа
премьера
мотылек будет обожжен
точным
касанием
окурка
свобода моя
как и я заперт
в 4
стенах
из телека
господин президент
спрашивает:
чаушеску и ленин мертвы
чего вам еще?
обе руки свободны
и растоптаны крылья
мотылек почерневший
его мутит от свободы
трепетать крыльями на одном квадратном метре
по радио и по телеку
другие за меня решают:
а говна ему
хватит
мы загнали его в стойло
че ты хочешь
все - продано
мотылек с обожженными крыльями
сидящий на маке
моя страна проглотила бомбу
и в брюхе ее слышно тик-так
чего мне еще?
свобода моя
бла-бла-бля
оп-па!

перевод с румынского silversh

vineri, 9 ianuarie 2009

SS - un spectacol cu femei


Ieri am fost la spectacolul Sector S de Emanuel Pârvu, montat la Teatrul din Braşov. Subiectul piesei este relativ simplu, Sectorul S e un sector de aşteptare a sinucigaşelor care îşi aşteaptă sentinţa dată de "Ăi de sus" pentru viaţă sau moarte. Salonul e identic cu o frizerie, deci şi dialogurile între femei sunt exact ca nişte dialoguri între... femei.

Normal, femeile se sinucid din dragoste, fiecare diferit, dar toate din dragoste. Îngerul care le supraveghează este un drogat, iar spioana din salon e o beţivă. Cea care vrea să trăiască - moare, cea care vrea să moară - trăieşte.

Atât "îngerul", cât şi sinucigaşele au jucat excelent, salvându-ne de căscatul atât de specific teatrului. Dacă vă interesează lumea femeilor - e un spectacol pentru voi. Aş fi curios ce ar spune despre el Ana Maria, dar ea nu se duce la teatru, deşi e maestru în cunoaşterea creierelor femeieşti.

Vizionare plăcută!